Rasen

Rasgrupp: Grupp 9, Sällskapshundar
Rasklubb:Chinese Crested Club
Specialklubb: Svenska Dvärghundsklubben
Ursprungsland: Storbritannien/Kina

Chinese crested dog är en mycket intelligent, glad, alert, sällskaplig och mycket kärvänlig hund. Den här rasen lämpar sig alldeles utmärkt som sällskapshund och till utställning, men tycker även om att få aktivera sig mer, exempelvis agility, freestyle eller rallylydnad.
Vi upplever rasen som väldigt anpassbar, de är lugna inomhus men busar, leker och får utlopp för sin energi när de kommer ut. De älskar att få komma ut och röra på sig och är inte bräcklig, det är verkligen mycket hund i liten kropp!  Kinesen är betydligt tuffare än man tror och fungerar för de mesta väldigt bra med stora hundraser.

Chinese Crested dog är en hundras som finns i två varianter, antingen hårlös eller med silkeslen päls över hela kroppen. Varianterna föds tillsammans i samma kullar. Både de nakna och Puffarna tävlar tillsammans på utställning i samma klass. Den hårlösa varianten är resultatet av ett genetiskt anlag för hårlöshet,  Den pälsade varianten, Powder Puff ska ha en slöja av lång silkeslen päls, medan den nakna är delvis eller helt hårlösa. De nakna skall dock enligt standard ha behåring på huvud och nacke (crest), sockor samt på svansen.

Men vissa är ju lite hårigare än andra på kroppen och många undrar kanske hur vissa nakna kan vara nakenhundar när de är håriga?

Jo, behåringen varierar från individ till individ och kan trots att de har ganska mycket päls på kroppen bära på nakengenen (FOXI3) och är därför genetiskt naken. 

Vissa använder sig av 5 olika behårighetsgrader för att beskriva hur hårig eller hur naken en Chinese Crested dog är. Nakengrad 1 (som kallas true hairless), då de knappt har någon päls på huvudet, svansen eller på tassarna, kanske bara några få hårstrån. Sedan uppe i grad i 5 (hairy hairless) så är de ganska pälsade över kroppen men har ändå nakengenen, pälsen är för gles och för att det ska kunna kallas för en Powder Puff och dessa hårstrån skulle aldrig kunna växa ut så som på en puffpäls. Hårlösheten är väldigt individuell och i många fall passar inte dessa ”nakengrader” utan de kanske har mer eller mindre päls på andra ställen på kroppen.


Man bör vara medveten om att den nakna varianten kan variera markant i hur mycket päls den har och var den sitter på kroppen. På bild och utställning ser man vanligtvis kineser som är iordninggjorda för att presenteras standardenligt, vilket inte är konstigare än att en pudel är klippt eller en terrier är trimmad för att presenteras i den frisyr som är kutym för rasen. Oavsett behårighet så är en naken alltid en naken, men för att slå hål på föreställningen att alla nakna alltid är nakna på kroppen med crest, sockar och plym är det viktigt att visa hur varierad rasen faktisk är och att det inte är något konstigt med det.
Läs gärna mer om detta hos rasklubben.

Nakengrader


Mer om anlaget för hårlöshet

  1. Pälsgen+Nakengen=Nakenhund
  2. Pälsgen+Pälsgen=Powder Puff 
  3. Nakengen+Nakengen=Död i fosterstadiet

Genen för hårlöshet har uppkommit genom en mutation i hundens DNA (FOXI3)
En valp ärver alltid en gen från tiken och en gen från hanen, antingen en pälsgen eller en nakengen. Det nakna anlaget är dominant och därför blir hunden naken.

Valpar som istället har oturen att få en nakengen från både sin far och sin mor får dubbla anlag för hårlöshet. Detta anlag är letalt i dubbel uppsättning och det innebär att de inte kan överleva. De embryon som får dubbelt anlag dör kort efter befruktningen och föds alltså aldrig.

Två Powder Puff kan aldrig få nakna valpar, eftersom anlaget saknas. Powder Puff kan heller aldrig avlas bort eftersom att det inte går att avla på enbart nakengener. En Powder Puff som avlas med en naken kan få avkommor som är både nakna och Powder puff, samma gäller för två nakna, även de kan få avkommor av bägge varianterna.

Nedan kan Ni se variationer i behårighet på nyfödda nakenvalpar

Läs mer:

 

Pälsvård och skötsel

Vad gäller skötsel, så behövs det bad en gång i veckan och det gäller båda varianterna. Puffarnas päls kan vara mycket olika och vid ettårs- åldern brukar valppälsen fällas och kan då kräva bad och borstning oftare under en period. Ett år senare har de flesta fått sin vuxna päls och en del blir då mycket lättare att sköta Detta gäller dock inte alla. En powder puff kräver pälsvård och sköter man pälsen regelbundet så blir det i regel inte några större problem men ett visst intresse för pälsvård bör finnas så att det inte känns betungande.

De nakna ska också ha sitt bad och sin finputsning någon gång i veckan. I ”tonåren” kan även här, extra bad behövas för att hålla huden ren och smidig.

En ren päls tovar inte alls lika snabbt och mycket som en smutsig päls är vår erfarenhet och bra pälsvårdsprodukter och bra badrutin är A och O för att det ska gå så smidigt som möjligt för både hunden och matte/husse.
En sällskapshund kan givetvis klippas i en mer praktisk frisyr för att underlätta vardagen.

Chinese crested och allergi

Det är väldigt individuellt hur pass bra en människa som har astma eller allergi tål en Chinese Crested.  Rasen kan passa astmatiker och allergiker bättre än andra hundraser. Huruvida man tål man de nakna hundarna eller Powder Puffen är väldigt individuellt. Allergi är komplext och individuellt, det är inte alltid så att det är just pälsen som man reagerar på, utan ”hudflagor” från hunden.
Men en vuxen Powder Puff har inga egentliga fällperioder.

 Det bästa man kan göra om man funderar på huruvida man tål dessa hundar eller ej är att besöka en kennel eller någon annan som har Chinese crested och vistas ett par timmar i den miljön.

Mentalitet

 Chinese Crested är en väldigt framåt och glad hund, som är mycket trogen sin familj och vill alltid vara nära och ligger gärna i famnen och gosar. Ofta är de lugna och keliga inne och leker och busar när de är ute, därför är de otroligt anpassbara. ”Kinesen” är påhittig och har en viss flockkänsla och en vilja att vara sin ägare till lags,utom om det finns intressantare saker att göra som till exempel jaga katten.
Det är ingen klen hund, utan som ovan skrivet är det väldigt mycket hund i liten kropp. De är smarta, lättlärda och tycker det är kul att lära sig nya saker och att få jobba tillsammans med matte/husse. Våra hundar tränar vi Nose Work med, en väldigt roligt träningssätt som passar de allra flesta, även de som har problem med kroppen eller sitter i rullstol. Nose Work är perfekt om man vill göra något kul med din hund utan krångliga eller dyra redskap, Nose Work handlar i första hand om att ha roligt med sin hund, men också om att få en hund som är trött och nöjd efter ett träningspass. Sporten går ut på att hund och ägare söker efter specifika dofter i olika miljöer.  Våra hundar älskar det och blir överlyckliga varje gång de ska få söka. De kan absolut även lämpa sig för andra aktiviteter, agility, rallylydnad med mera…

En del kineser har en del jaktintresse och skulle gärna springa efter en råtta eller hare t.ex. Medans vissa inte bryr sig alls.

Fostran

En kines behöver man inte behandla annorlunda än andra hundraser, den är inte så bräcklig som man kan tro. Man ska givetvis fostra kinesen varsamt men bestämt, detta ska ske redan från valptiden. Det är absolut inga problem med att fostra en kines, oftast är det bara husse/matte som inte har hjärta nog att säga nej till denna lilla varelse som tittar bedjande på en med sina vackra mörka ögon.

Historia

Nakenhundens historia går tillbaka till förhistorisk tid. För flera tusen år sedan uppstod en mutation i Afrika, en hårlös hund som fått namnet Canis Africanis. Dessa hundar användes i avel och blev grunden till flera olika hårlösa raser.

Redan under Han-Dynastin 200 f Kr till 200 e Kr hade Mandarinerna uppfödning av hårlösa hundar. De hårlösa hundarna ansågs ha magisk och helande kraft på astmatiska och reumatiska sjukdomar. I Egypten har man funnit målningar och statyer från faraonernas tid som föreställer nakenhundar och även mumifierade kroppar av dem.

Varför rasen kallas just kinesisk nakenhund är inte helt säkert, men vissa teorier är att det är kineserna som utvecklat rasen, eller att de bytte till sig hundarna under handelsresor till Afrika. De hade i alla fall  nakenhundar ombord på sina handelsfartyg under 1200- och 1300-talet för att hålla bort råttor och ohyra från fartygen. De ska även ha används som värmekälla då de nakna hundarna avger mycket värme, de ska även används som tempelhundar (väktare/larmare) av byggnader där skatter och värdeföremål förvarades.

Det var först på 60-talet som Chinese Crested blev känd ras i England.  1969 bildades The Chinese Crested Dog Club i England, med första rasutställning 1974. Året efter, 1975, bildades The American Chinese Crested Dog Club. I Sverige bildades Chinese Crested Club 1991.
Avel med Chinese crested dog påbörjades inte förrän på 70 talet här i Sverige.

Powder Puff var på denna tid inte godkända för utställning men kunde registreras och användas i aveln. -84 blev det tillåtet att ställa ut Powder Puff.

Hälsa

Kinesen är en frisk ras med få genetiska sjukdomar och lång livslängd.  SKK har inga avelsrestriktioner eller krav på specifika hälsotester. Däremot vill CCClub, Chinese Crested Club, behålla rasens goda hälsa och vill därför alla uppfödare testar för PLL (Primär Linsluxation) samt ögonlyser sina avelshundar. De rekommenderar att kontrollera patellastatusen.
Det man ska tänka på när man ska köpa en Chinese Crested:

  • Båda föräldradjuren ska vara ögonlysta vid tidigast 18 månaders ålder och intyget får ej vara äldre än 1år vid parningstillfället
  • Att bägge föräldrarna har en giltig patellaundersökning med resultat 0/0 (Normal)
  • Föräldrarna ska ha känd DNA-status för PLL (Primär Linsluxation),  . (antingen genom DNA-test eller igenom arv från deras föräldrar) Endast parningar med en förälder med Clear + Clear eller Clear + carrier är okej.  Det betyder att hundar som erhållit resultatet Affected alltså INTE får användas i avel. Däremot så kan hundar med resultat Carriers fortsätta användas i avel. Carriers får endast paras med hund DNA-testad clear från PLL
  • Att det finns känd status för PRAprcd, antingen via DNA test eller genom arv av sina föräldrar.
  • Inavelsgraden bör inte överstiga 6,25% i enskild kullar

Självklart följer vi SKK och Chinese Crested clubs avelsrekommendationer och våra avelsdjur har ALLTID med känd hälsostatus, vi DNA-testar för PLL och PRAprcd, ögonlyser, och patellaundersöker alla våra avelsdjur innan avel.

Läs gärna mer om dessa sjukdomar för förståelse varför det är så viktigt att hitta en uppfödare som hälsotestar sina avelsdjur.